19 / 04 / 2024

Hisseli tapu nasıl bölünür?

Hisseli tapu nasıl bölünür?

Birden fazla kimsenin bir gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu gösteren tapu hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor.Peki hisseli tapu bölünür mü?Hisseli tapu nasıl bölünür?


Hisseli tapu nasıl bölünür?

Bir taşınmaz bir kişiye ait olabilirken,birden çok kişiye de ait olabiliyor.Bir taşınmazın birden çok kişiye ait olması hisseli tapu adını alıyor.Hisseli tapu,bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteriyor.Bu tür tapularda hissedarların isimleri açıkça belirtiliyor ancak emlak üzerinde hisseler belirtilmiyor. 


Hissedarlar bu konuda kendi aralarında fikir birliğine vararak rıza i taksim sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyebiliyor. Hisseli tapulu bir taşınmazın satın alırken banka kredisi kullanılmıyor. 


Taşınmaz mal sahibi olurken dikkat edilmesi gereken konular arasında hisseli tapu da bulunuyor. Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye verilen ad olan hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem teşkil ediyor.


Peki hisseli tapu bölünür mü?Hisseli tapu nasıl bölünür? diyorsanız işte yanıtı..


Hisseli gayrimenkulün satılması için gayrimenkul sahiplerinden her biri izalei şuyu davası açabiliyor.İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, taşınmazın  bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniliyor.


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor. 


İzalei şuyu sözleşmesi ile de taşınmaz ortaklarının arasında taşınmazın bölümü yapılıyor. Hangi kısmın kime ait olduğu belirlenebiliyor.

Hisseli tapu masrafı ne kadar?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com