28 / 03 / 2024

Hisseli arazide yer tespiti!

Hisseli arazide yer tespiti!

Bir binanın tapusu müstakil tapu olabildiği gibi hisseli de olabiliyor. Peki hisseli arazide yer tespiti nasıl yapılır? diyorsanız işte hisseli arazide yer belirleme...


Hisseli arazide yer tespiti!

Hisseli tapu; taşınmaz malın ortaklarının isimlerini ve bu ortakların kaç kişi olduğunu gösteren resmi belgeye deniyor. Hisseli tapuda taşınmaz mal sahiplerinin isimleri açık olarak yazılıyor. Aynı zamanda bu tapu senetlerinde kaç ortağı olduğu da resmi belge üzerinde yazılı olarak bulunuyor. 


Tapuda sadece kaç ortak oldukları ve ortakların isimleri bulunuyor. Ortakların taşınmaz malın hangi bölgeye sahip oldukları yazılı olmuyor. Peki hisseli arazide yer tespiti nasıl yapılır? diyorsanız işte hisseli arazide yer belirleme...


Hisseli taşınmaz mallarda her bir hissedara isabet eden yerin gösterilmesi imkanı bulunmuyor. Kadastro görevlileri ancak ilgili taşınmaz malın sadece dış sınırlarını gösterebiliyor. İçine girerek hisse ölçümü yapılamıyor. 


Hisseli arazi veya arsada hiçbir hissedar istediği zaman istediği gibi “şurası benimdir” diyemiyor. Yasal olarak herkes taşınmaz malın her köşesine, her yerine ortak oluyor.


Buna karşın noterden anlaşma yaparak kullanım yerlerini belirleyebiliyor ve bu anlaşmayı tapuya da şerh ettirebiliyor. Böyle bir şerh varsa hissedarların kullanım yerleri de ölçülebiliyor.

Tapu üzerindeki arsa payı nasıl hesaplanır?

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com