05 / 05 / 2024

Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge hisseli tapu oluyor.Hisseli tapunun satışı söz konusu olabiliyor.Peki hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?


Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Hisseli tapular, taşınmazı birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Bu şekilde hisse sahibi olan vatandaşlar taşınmaz mal hakkında tasarrufta bulunmak isteyebiliyor.


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. 


Hisse sahipleri isterse birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de vererek, satış işlemini gerçekleştirebiliyor. 


Hisseli tapu alınırken, müstakil tapuda olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere gayrimenkulün satış bedeli üzerinden binde 20 oranında masraf alınıyor.Taşınmazın gerçek alış bedelinin, belediyece bildirilen emlak beyan değerinden düşük olması halinde, gerçek alış bedeli ile harca esas bedel ayrı ayrı dikkate alınıyor. Bu durumda, belediyece bildirilen emlak değerinden harç alınıp, tapu senedine, gerçek satış bedeli ve harca esas bedel ayrı ayrı yazılıyor.Peki hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?


Hisse tapulu taşınmaz alınırken tapuda bulunan hissedarların feragatnamelerinin verilmesi gerekiyor.Hissedarlardan biri hissesini tapuda belirtilen ortağına satmak isterse kendi hissesini ortağına satacağına dair tapudan bir ihtarname çekmesi de gerekiyor. 


Diğer ortak satın almak istemezse bunu yazılı olarak ortağına bildirmesi gerekiyor. Sonrasında hissesini satmak isteyen ortak istediği kişiye hissesini satabiliyor. Ancak bu işlemler yapılmadan ortaklardan biri kendi hissesini satarsa diğer ortak satış iptal davası açabiliyor. 

Hisseli tapu satışı için neler gerekli?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com