04 / 05 / 2024

Hisseli tapu satışı için neler gerekli?

Hisseli tapu satışı için neler gerekli?

Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidine hisseli tapu adı veriliyor.Söz konusu hisseli tapunun satılması için hisse sahipleri istekte bulunabiliyor.Peki hisseli tapu satışı için neler gerekli?


Hisseli tapu satışı için neler gerekli?

Bir gayrimenkul üzerinden birden fazla kişi hak sahibi olabiliyor.Gayrimenkulün tamamı bir tek kişiye aitse buna tam müstakil adı verilirken,taşınmaz bir tek kişiye ait değil de birden çok kişiye ait ise buna hisseli mülkiyet, hisseli tapu adı veriliyor.


Hisseli tapuda bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimleri ve sayıları belirtiliyor.  Hisseli tapularda taşınmazın sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiyor. Ancak insanların kişinin dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği hususu oluyor.


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebiliyor. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabiliyor. Böyle bir durumun yaşanmaması için satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor.Peki hisseli tapu satışı için neler gerekli?


Hisseli tapu satışı için gerekli bazı evraklar bulunuyor. Hisseli tapu satışı için gerekli evraklar aşağıda sıralanıyor:


-Tapu Aslı veya Fotokopisi


-Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği


-4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.


-Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.


-İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir.


-Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adettir.

Hisseli tapuya kredi çıkar mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com