20 / 05 / 2024

Hisseli tapu satışı 2015!

Hisseli tapu satışı 2015!

Hisseli tapular, taşınmaza birden fazla kişinin sahip olması halinde söz konusu oluyor.Hisseli tapu hissedarlar tarafından satılmak istenebiliyor.Peki hisseli tapu satışı nasıl olur?İşte hisseli tapu satışı 2015..


Hisseli tapu satışı 2015!

Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor.


Hisseli olarak sahip olunan bir gayrimenkul üzerinde, tüm ortakların birtakım hak ve sorumlulukları bulunuyor. Söz konusu taşınmaz ile ilgili yapılacak tüm işlemler de yine ortakça alınacak karar üzerine gerçekleştiriliyor.Peki hisseli tapu satışı nasıl olur?


Taşınmaz sahiplerinden herhangi biri, söz konusu hisseli mülkiyetin satılması için izalei şuyu davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeleme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, taşınmaz bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile taşınmazın satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniliyor. 


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme taşınmazın satışını yapabiliyor.  Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.


Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de verebiliyor.  Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davasıaçabiliyor. 

Davanın açılarak evin mahkemece açık artırmaya satılması saplanabiliyor. Böylece hisseli evin satışına karar veriliyor, satıştan elde edilen para ise paydaşlar arasında paylaştırılıyor.

Hisseli tapu satışı için gerekli evraklar nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com