Hisseli tapu, miras halinde edinilebileceği gibi, hisseli olarak satın alma işleminin yapılması halinde de söz konusu olabiliyor.Peki hisseli tapu ne demektir?
Hisseli tapu ne demektir?
Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor.
Hisseli tapularda taşınmazın sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu taşınmazın kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak hisseli tapuda sadece taşınmazın ortaklarının isimlerinin ve sayısının kaç olduğunun yazması gerekiyor. Hisseli tapu belgesinde taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor.
Hisseli tapu sahipleri arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kimin olduğuna dair yazılı bir hazırlanabiliyor.
Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” deniliyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği olmuyor ve taşınmazın hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam ediyor.
Hisse tapulu taşınmaz alınırken tapuda bulunan hissedarların feragatnamelerinin verilmesi gerekiyor. Örneğin hissedarlardan biri hissesini tapuda belirtilen ortağına satmak isterse kendi hissesini ortağına satacağına dair tapudan bir ihtarname çekiyor.
Diğer ortak satın almak istemezse bunu yazılı olarak ortağına bildirmesi gerekiyor. Sonrasında hissesini satmak isteyen ortak istediği kişiye hissesini satabiliyor. Ancak bu işlemler yapılmadan ortaklardan biri kendi hissesini satarsa diğer ortağın satış iptal davası açma hakkı doğuyor.
Hisse hesabı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com