22 / 11 / 2024

Hisse hesabı nasıl yapılır?

 Hisse hesabı nasıl yapılır?

Tüzel veya gerçek kişilerin bir mülkiyet üzerinde ki haklarının, o mülkiyete teşebbüste bulunan ortakların ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye hisseli tapu deniyor. Peki bir tapuda hisse hesabı nasıl yapılır? İşte yanıtı...


Hisse hesabı nasıl yapılır?

Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye hisseli tapu oluyor. Söz konusu hisseli tapu ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem teşkil ediyor. Hisse hesabı nasıl yapılır?

Tapu hisse hesabına ilişkin esaslar, 02 Kasım 1985 tarihinde 18916 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İmar Kanunun 18 inci maddesi uyarınca yapılacak arazi ve arsa düzenlenmesi ile ilgili esaslar hakkında yönetmelik kapsamında yer alıyor.

Tapu hisse Hesabı

Muhtelif parsellerden hisselendirme suretiyle teşekkül eden imar parselinin tescili yapılırken, hissenin umumi paydasında en çok 2400 rakamı esas alınıyor.

Paydanın paya tam bölünemediği durumlarda bölümden elde edilen rakamda, virgülden sonra gelen ilk üç basamak esas alınır. Bilahare yapılan hesaplamalarda çıkan fark hissedarlar arasında hisseleri oranında dağıtılıyor.

İmar Parselasyon Planlarının Hukuki Geçerliliği

İmar parselasyon plânları, tescilden sonra Medeni Kanun ve Tapu Sicil Tüzüğünde belirtilen plân yerine geçer ve mülkiyete ilişkin sınır gösterme işlemleri mahalli tapu ve kadastro teşkilatınca bu plânlara göre yapılıyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com