Tapu dairesinde yapılan işlemler arasında hisseli tapu işlemleri de bulunuyor. Peki hisseli tapu ne demek? Hisseli tapu nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..
Hisseli tapu ne demek?
Hisseli tapu; bir gayrimenkulün sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi belgeye deniyor. Bu tür tapularda hissedarların yani ortakların isimleri açıkça belirtiliyor ancak emlak üzerinde hisseler belirtilmiyor.
Ancak vatandaşların bu konuda dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece taşınmazın ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği hususu oluyor. Gayrimenkul üzerinde kimin hangi bölüme ait olduğu belirtilmiyor.
Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında taşınmaz malın hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Bu konuda kendi aralarında imzaladıkları sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” adı veriliyor.
Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de verebiliyor.
Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemez ise satış iptali davası açabiliyor. Böyle bir durumun yaşanmaması adına satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor.
Söz konusu hisseli tapulu bir gayrimenkulü satın alırken banka kredisi kullanılmıyor. Hisseli tapu, ister yatırım amaçlı olsun ister oturum amaçlı olsun arazi alırken büyük önem arz ediyor.
Hisseli tapu satışı için neler gerekli?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com