Bir taşınmazın ortaklarının isimleri ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye hisseli tapu adı veriliyor.Tapuda hisseli tapu işlemleri için bazı masrafların ödenmesi gerekiyor.Peki hisseli tapu masrafı ne kadar?
Hisseli tapu masrafı ne kadar?
Bir taşınmazın sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belgeye hisseli tapu adı Hisseli tapuda sadece ortakların isimleri ve sayısının kaç olduğu belirtiliyor. Taşınmazın hangi bölümünün kime ait olduğu belirtilmiyor.
Hisseli tapu sahipleri arasında çıkacak sorunların ortadan kaldırılması için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kime ait olduğuna dair yazılı bir belge hazırlayabiliyor.Bu belgeye de rızai taksim sözleşmesi adı veriliyor. Ancak bu rızai taksim sözleşmesinin tapuda herhangi bir resmi özelliği bulunmuyor.
Hisseli tapu satışı izaleyi şuyu ile satılabiliyor. Taşınmazın sahiplerinden herhangi birisi taşınmazın satılması için izalei şuyu davası açabiliyor. İzalei şuyu davası, mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi ile gayrimenkulün bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile taşınmazın satılarak hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniliyor.
Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabilir ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.
Hisseli tapu işlemleri için bazı masraflar bulunuyor.Söz konusu hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.
Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret ödenmesi gerekiyor.
Hisseli tapu satışı için neler gerekli?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com