Gayrimenkule birden fazla kişinin sahip olması durumuna hisseli tapu adı veriliyor.Peki hisseli tapu nasıl devredilir?İşte hisseli tapu devir işlemleri..
Hisseli tapu devir işlemleri!
Bir taşınmazın sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu çeşidine hisseli tapu olarak adlandırılıyor.
Hisseli tapu ile yapılan işlemler Tapu Müdürlüklerinde gerçekleştiriliyor. Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında tüm hissedarların tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak hisseli tapularda hangi kısmın kime ait olduğu bilgisi yer almıyor.
Fakat hisse sahipleri kendi aralarında taşınmazın hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verebiliyor. Bunun için kendi aralarında rızai taksim sözleşmesi imzalanması gerekiyor.
Tapu hisse devri için bazı gerekli evraklar bulunuyor.Bu evraklar şu şekilde:
*Tapu Aslı veya Fotokopisi
*Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği
*4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.
*Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.
*İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir
*Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.
Taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmazın bölünme işlemleri yapılıyor ve müstakil tapuya çevrilebiliyor. Ancak bunun için taşınmazın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.
Tapu hisse devri, miras payının devri şeklinde yapılıyorsa, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor.
Hisseli tapu hesaplama 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com