05 / 05 / 2024

Hisseli tapu hesaplama 2015!

 Hisseli tapu hesaplama 2015!

Hisseli tapuda, belediyece bildirilen emlak değerinden harç alınıp, tapu senedine, gerçek satış bedeli ve harca esas bedel ayrı ayrı yazılıyor.İşte hisseli tapu hesaplama 2015..


Hisseli tapu hesaplama 2015!

Hisseli tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak biliniyor. Hisseli tapularda taşınmazın sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ortaklardan hangisinin, gayrimenkulün hangi bölümüne sahip olduğu ise tapuda belirtilmiyor.


Elbirliği mülkiyetinde,ortakların belli paylara ayrılmış hissesi söz konusu olmuyor.Örneğin; miras ile intikal eden gayrimenkullerin mülkiyeti paylı mülkiyet haline getirilmediyse; mirasçıların her birinin ayrılmış hisseleri olmuyor, gayrimenkule hepsi birden ortak olarak malik oluyor.


Paylı mülkiyet söz konusu ise; gayrimenkul belli paylara ayrılıyor ve her malik kişinin payı oransal olarak belirleniyor. Malikler gayrimenkule paydaş olarak, payları oranında malik oluyor.


Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebilirler. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekiyor. 


Hisseli tapuda devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor. Buna göre hisseli tapu hesapalaması da değişkenlik gösteriyor.


Hisse devri eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. Hisse devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

Hisseli tapu satışı nasıl olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com