17 / 05 / 2024

Haciz nasıl yapılır 2015?

 Haciz nasıl yapılır 2015?

Bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklı haciz yolu ile söz konusu borcun tahsil etme yoluna gidebiliyor. Peki haciz nasıl yapılır 2015? İşte haciz işlemleri 2015..


Haciz nasıl yapılır 2015?

Bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem haciz olarak karşımıza çıkıyor.

Haciz ile ilgili esaslara İcra ve İflas Kanununda yer veriliyor. Kanuna göre,  ödeme emrindeki süre geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı reddedildikten sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor. Peki haciz nasıl yapılır 2015? diyorsanız işte yanıtı..

Haciz işlemi için öncelikle alacaklının İcra Müdürlüğü'ne giderek takip talebinde bulunması gerekiyor. İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya iletiyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan şartlara uymak zorunda kalıyor.

Daha sonra alacaklı ve borçlu ilişkisinde; Borçlu olan kişinin , borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konularak, alacaklıya olan borç ödeniyor.

İcra dairesi talepten nihayet üç gün içinde haciz işlemini yapıyor. Haczedilecek mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor. Bu halde hacizle ilgili şikayetler, icra mahkemesince çözümleniyor. Resmî sicile kayıtlı malların haczi, takibin yapıldığı icra dairesince, kaydına işletilmek suretiyle doğrudan da yapılabiliyor.

Hangi eşyalara haciz konulamaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com