02 / 05 / 2024

Haczi nasıl kaldırabilirim?

Haczi nasıl kaldırabilirim?

Borçlu kişinin borcu kadar menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına kısıtlama yapılması,el konulması işlemine haciz adı veriliyor. Peki haczi nasıl kaldırabilirim? diyorsanız işte yanıtı...


Haczi nasıl kaldırabilirim?

Borcunu ödemeyen borçlunun menkul (taşınabilir) ve gayrimenkul (taşınmaz) mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlarca el konulması işlemine haciz adı veriliyor.


Ödeme emrindeki süre geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeden alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor. Alacaklılar, borcunu tahsil edemediği takdirde İcra Müdürlüğüne haciz işlemleri için başvuru yapılıyor.


Haczedilen malların belli bir zaman içinde satış talebinin yapılması gerekiyor. Yapılan satıştan elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor. İcra İflas Kanunu'na göre kimi mal ve haklar hacze konu olamıyor. Peki haczi nasıl kaldırabilirim? diyorsanız işte yanıtı...


Haczin kaldırılabilmesi için öncelikle dosya üzerindeki ilgili borcun ödenmesi gerekiyor. İlgili borcun ödenmesi halinde söz konusu hacizli mallar üzerinden haciz kalkar. Alacaklının talebi üzerine de mallar üzerindeki haciz kaldırılabiliyor. 


Haczin usulsüz şekilde yapıldığına dair bir durum söz konusuysa borçlu haczin kaldırılmasını talep edebiliyor. Mahkeme kararı ile haczin kaldırılması mümkün oluyor. 

Eve gelen icra memuru ne alabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com