Bir alacağın tahsil edilmesi için yapılan icra takibinin kesinleşmesi üzerine, alacaklı lehine, borçlunun mal ve haklarına icra memuru tarafından haciz konuluyor. Peki haczedilen eşyalar nasıl geri alınır?
Haczedilen eşyalar nasıl geri alınır?
Borçlu ve alacaklı arasındaki hesabın zamanında kapatılmaması durumunda alacaklı, alacağını İcra Memuru ile tahsil etme yoluna gidebiliyor. Borcunu ödemeyen borçluya haciz başlatılması durumunda bazı mallarına el konabilirken, bazı mallara ise el konulamıyor.
İcra ve İflaz Kanununa göre; Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabiliyor.
Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olmaması gerekiyor.Birden fazla haciz bulunuyor ise sıraya konuyor. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilmiyor.Peki haczedilen eşyalar nasıl geri alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Haczedilen malla için satış isteme süresi bulunuyor. Süresi içinde haczedilen mallar hakkında satış istenmemiş ise icra dairesinden haczin kaldırılması talep edilebiliyor. Hacizli taşınır mallar için satış isteme süreleri İİK'nın 106. maddesine göre hacizden itibaren 1 yıl oluyor.
Eğer eşyalar yeddiemine bırakılmışsa eşyalar aldığında yediemin borcunu sizin ödemeniz gerekiyor.Eşyaların değerinin çok altında kıymet takdiri yapılmış olduğuna inanıyor ve kıymet takdirinin iptal edilip yeni değerler verilmesi isteniyorsa İcra hukuk mahkemesine dava açmak gerekiyor.
Haciz işlemine itiraz edilebilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com