Haciz , borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması,el konulması olarak karşımıza çıkıyor.Peki haciz işlemi nasıl durdurulur?
Haciz işlemi nasıl durdurulur?
Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem olarak tanımlanıyor. Haciz işlemi İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen, Ödeme emrindeki süre geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı red olunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.
İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan kurallara uymak zorunda kalıyor.
Haciz, borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallarına; borçlu olduğu miktar kadar konuyor.Haciz işlemi sırasında
borçlunun yatak odası,borçlunun beyaz eşya dışındaki mutfak eşyaları ve uyuşmazlık nedeni olmaması halinde borçlunun şahsına ait evine haciz konmuyor..Peki haciz işlemi nasıl durdurulur? diyorsanız işte yanıtı..
Haciz işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun ödenmesi durumunda durduruluyor. Ayrıca haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durabiliyor. Haczin durdurulamaması gibi durumlarda İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyabiliyor.
Haciz işleminde evden neler alınır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com