02 / 05 / 2024

Haciz nasıl taksitlendirilir?

 Haciz nasıl taksitlendirilir?

İcra ve İflas Kanunu kapsamında haczin taksitlendirilmesi mümkün olabiliyor. Peki haciz nasıl taksitlendirilir? İşte haciz borcu taksitlendirme..


Haciz nasıl taksitlendirilir?

Haciz borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılması,el konulması olarak karşımıza çıkıyor.


Borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyalar haczedilmiyor. Bu anlamda; borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit ediliyor.  Tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczi yapılmıyor. Ancak bu eşyalardan iki tane mevcut ise biri haczedilebiliyor. 


Alacaklı haczedilen mal taşınır ise hacizden bir sene ve taşınmaz ise nihayet iki sene içinde satılmasını isteyebiliyor. Borçlunun üçüncü şahıslardan alacağı taşınır hükmünde oluyor.Hacizli taşınmazın satışı için; Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabiliyor.Peki haciz nasıl taksitlendirilir? diyorsanız işte yanıtı..


İcra ve İflas Kanununun 111. maddesi gereğince, haczin taksitlendirilmesi mümkün olabiliyor. Kanunen borçlu alacaklının satış talebinden evvel borcunu muntazam taksitlerle ödemeği taahüt ediyor ve birinci taksiti de derhal verirse icra muamelesi duruyor.


Şu kadar ki borçlunun kafi miktar malı haczedilmiş bulunması ve her taksitin borcun dörtte biri miktarından aşağı olmaması ve nihayet aydan aya verilmesi ve müddetin üç aydan fazla olmaması şartı bulunuyor.


Borçlu ile alacaklının borcun taksitlendirilmesi için icra dairesinde yapacakları sözleşme veya sözleşmelerin devamı süresinde 106 ve 150/e maddelerindeki süreler işlemiyor. 


Ancak bu sözleşme veya sözleşmelerin toplam süresinin 10 yılı aşması hâlinde, aştığı tarihten itibaren süreler kaldığı yerden işlemeye başlıyor.

Haczedilen eşyalar nasıl geri alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com