02 / 05 / 2024

Ev haczi nasıl yapılır?

 Ev haczi nasıl yapılır?

Bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem haciz olarak karşımıza çıkıyor. Peki ev haczi nasıl yapılır? İşte ev haczi işlemleri..


Ev haczi nasıl yapılır?

Borcunu ödemeyen borçlunun menkul ve gayrimenkul mallarına, alacaklının talebi üzerine adli ve idari makamlar tarafından el konulması için yapılan işlemle haciz olarak ifade ediliyor.Peki ev haczi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..


Haciz işlemi için alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunması gerekiyor. İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan kurallara uymak zorunda kalıyor.


İcra dairesi talepten sonra üç gün içinde ev haczini yapıyor. Haczi yapılacak mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor.


Bu halde hacizle ilgili şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözüme bağlanıyor. Resmî sicile kayıtlı malların haczi, takibin yapıldığı icra dairesince, kaydına işletilmek suretiyle doğrudan da yapılabiliyor.


Ev haciz sürecinde borçluya ait haczi yapılacak mallar, alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Söz konusu mallar yed-i emin olarak tabir edilen; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor. Satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.

Haciz işleminde evden neler alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com