02 / 05 / 2024

Haciz ne demektir?

Haciz ne demektir?

Borçluların karşılaştığı büyük sorunlardan birisi haciz olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre haciz ne demektir? Haciz nasıl yapılır 2015? işte haciz ile ilgili bilinmeyenler..


Haciz ne demektir?

Borçlu bir kimsenin, borcunu alacaklıya ödememesi durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olabiliyor. Çünkü alacaklı borçlu kimse ile arasına icra memurunu da katarak, borcun tahsil etme yoluna gidiyor. Bu durumda icra memuru ile alacaklı, borçlu kişinin evine haciz işlemi için gidiyor. 


Haciz işlemi, borçlu kişinin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanabiliyor. Malların rayiç bedelleri belirlenerek, söz konusu borcun belirtilen süre zarfı içinde ödenmemesi durumunda satışa sunuluyor. Yapılan satış işleminden elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor.


İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birinede yaptırabiliyor.Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılıyor. Haciz, borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallarına; borçlu olduğu miktar kadar konuyor.


Talep vukuunda borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmağa vesair eşyayı göstermeğe mecbur tutuluyor. Bu yerler icabında zorla açtırılıyor.


Haczin kaldırılması ise ancak alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda söz konusu olabiliyor.

Haczedilen eşyalar nasıl geri alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com