Alacaklının borcunu tahsil edememesi durumunda İcra Müdürlüğü'ne giderek haciz işlemlerini başlatabiliyor.Peki haciz nasıl durdurulur?İşte haciz durdurma işlemleri..
Haciz nasıl durdurulur?
Borcu olan kişinin borcunu ödememesi durumunda alacaklı borcun tahsili için icra talebinde bulunması ve İcra memurlarıyla eve gelinmesi haciz olarak tanımlanıyor.
Alacaklının icra takibi talebinden sonra İcra Müdürlüğü borçluya bir tebligat gönderiyor. Bu tebligat kapsamında borçlu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olanlara uymak zorunluluğu oluyor. Gönderilen bu tebligatta;
*Ödeme emrinin alınmasından sonra belirtilen süre içinde ilgili kuruma ödeme yapılması gerektiği,
*İtiraz hakkının olduğu,
*Mal beyanında bulunulması için başvuru yapılması gerektiği yazılı oluyor. Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor.
Haciz işlemi alacaklı lehine yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor.
Haciz işlemi, borçlu kimsenin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanıyor. Malların rayiç bedelleri belirlenerek,borcun belirtilen süre zarfı içinde ödenmemesi halinde satışa sunuluyor. Peki haciz nasıl durdurulur?
Haciz işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun kapatılması durumunda durdurulabiliyor. Ayrıca haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor.
Hacizin durdurulamaması durumunda, İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyuyor.
Haciz işlemleri 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com