24 / 11 / 2024

Gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olmak isteniyorsa bankaya başvuru yapıldığında uzman bir eksper tarafından konutun değer tespitinin yapılması isteniyor ve ekspertiz raporu hazırlattırılıyor.Peki gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?


Gayrimenkul ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Konut kredisi kullanarak gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişiler için banka,gayrimenkulün değer tespiti için ekspertiz raporu istiyor. Ekspertiz işlemleri uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından yapılıyor. 


Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, taşınmazı detaylı olarak inceliyor. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesince araştırılıyor.


Raporda gayrimenkulün değerini düşürebilecek olası ihtimaller de listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Gayrimenkulün  değerinin belirlenerek, raporun bankaya verilmesinin ardından banka, inceleme sonucunda belirlenen kredi miktarını müşteriye veriyor.Peki konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?


Gayrimenkul ekspertiz raporu hazırlanırken dikkate alınan konular şu şekilde:


- Binanın (gayrimenkulun) kimliği / açık adresi

- Kime ait olduğu / Türü

- Kaç katlı, kaç yaşında olduğu

- İmar durumu, Belediye ve Tapudan sorulur.

- Ulaşım : ulaşım özellikleri araştırılır. 

- Gayrimenkulün Fiziki Durumu : Betonarme, kagir, yığma, çelik karkas, ahşap vb.

- Altyapı

- İtibar (bina ve sahibinin)

- Binanın inşaat değeri yukarıda anlatılanlar pozitif ise bir değer oluşuyor.

Konut kredisi ekspertiz raporu örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com