18 / 05 / 2024

Konut ekspertiz raporu nereden alınır?

 Konut ekspertiz raporu nereden alınır?

Konut ekspertiz raporu için gayrimenkul detaylı olarak incelemeye alınıyor ve inceleme kapsamında gayrimenkulün yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor.Peki konut ekspertiz raporu nereden alınır?


Konut ekspertiz raporu nereden alınır?

Ekspertiz raporu başvurusu kredi ile konut alınmak istendiğinde yapılıyor.Tüm bankalar öncelikle ev için ekspertiz raporu istiyor. Buna göre bankalar hem kendini garantiye alıyor hem de vereceği kredi miktarını belirlemiş oluyor.


Satın alınacak konutun yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemi ekspertiz raporu olarak karşımıza çıkıyor.Konut ekspertiz raporu ile satın alınmak istenen gayrimenkul için bankalar kredi verme işlemini gerçekleştiriyor. 

Peki Konut ekspertiz raporu nereden alınır?


Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Ancak tüketici dilerse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor.


Banka açısından büyük önem taşıyan ekspertiz raporunun müşteri haklarının korunması açısından da önemi büyük oluyor. Konut kredisi kullanıldığında banka yüklü bir tutarda ekspertiz ücreti talep ettiyse, bu durumda Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurularak, ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz hakkı oluşuyor.


Evin değerinin belirlenerek, söz konusu raporun bankaya sunulmasından sonra banka, tespit edilen değerin yüzde 75'ine kadar kredi veriyor. Örneğin; Evin değerinin 200 bin TL ise değerin yüzde 25'ini yani 50 bin TL'lik kısmını peşin ödemeniz gerekiyor. Kalan 150 bin TL'lik tutarı ise bankadan alabilirsiniz. Ancak peşin ödeme yapacak durumunuz yok ve bankadan 200 bin TL'nin tamamını talep ettiniz diyelim. O zaman da bankanın isteyeceği ikinci bir gayrimenkul ipoteğine razı olmanız gerekiyor.

Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com