15 / 05 / 2024

Ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?

 Ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?

Konut kredisi adına istenen ekspertiz raporunun hazırlanabilmesi için gayrimenkul inceleniyor ve ardından bir pazar fiyatı belirleniyor.Peki ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?


Ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?

Bankadan kredi alabilmek için gayrimenkullerin değerini öğrenmek gerekiyor.Gayrimenkulün değeri ekspertiz raporuyla belirleniyor. Arsa planlaması, gayrimenkul projelerinin gelir-gider ve karlılık analizi, gayrimenkul için en uygun kullanım alanının belirlenmesi ve sigorta amaçlı değer biçilmesi gibi durumlarda ekspertiz raporu yaptırmak, gayrimenkullerin değerinin yanı sıra önemli bir piyasa bilgisi edinmeyi sağlıyor. 

Hem geçmiş, hem de yakın zamanda gerçekleşen karşılaştırılabilir satışlar; beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ediliyor.

Söz konusu raporda eğer bölgede kıyaslama yapmak için sağlıklı veri yoksa, gayrimenkulün gelirine veya maliyetine göre bir analiz yapılıyor. Bu işlem, değerleme amacına göre farklılık gösterebiliyor; örneğin, bir eksper sigorta değerlemesi yaparken maliyet yöntemine daha fazla ağırlık verebiliyor.

Eksper ve müşteri arasındaki ilişki gizlilik şartları ile bağlı oluyor.Değerleme yapılırken Dünya’da en fazla kabul görmüş birkaç standarttan biri kullanılıyor.Bu standartlar bazı açılardan birbirinden farklı olsa da temelde kullanılan standartlar birbirine benziyor.Peki ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?

Ekspertiz raporu sonucunda banka müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptali söz konusu olabiliyor.Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılıyor,ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz ediliyor.  

Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor. 

Ekspertiz raporu geçerlilik süresi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri