Konut kredisi kullanarak gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişilerin gayrimenkulleri banka tarafından gönderilen eksper tarafından inceleniyor.Peki ekspertiz raporunda nelere bakılır?
Ekspertiz raporunda nelere bakılır?
Kredi kullanılarak satın alınmak istenilen gayrimenkul için konut ekspertiz raporunun banka tarafından istendiği biliniyor. Gayrimenkulün değer tespitinin yapılabilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından yapılıyor.
Ekspertiz raporu, almayı düşünülen taşınmazın yasal olarak gerçek değerinin belirtildiği bir rapor olarak karşımıza çıkıyor.Peki ekspertiz raporunda nelere bakılır?
Ekspertiz raporunda özellikle dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.Bu değerin belirlenmesi için
-inşaat durumu (evin yüzde kaçının tamamlandığı),
-gayrimenkulün metrekaresi ve yaşı,
-konutun bulunduğu il, ilçe ve semt,
-çevresindeki konutların değerleri,
-şerefiye payı ve
-gayrimenkulün inşaat maliyeti gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor.
Tüm bu hususlara göre derin bir inceleme yapan bilirkişi, evin gerçek bedelini ortaya çıkarıyor. Bu bedel rayiç bedelini ya da gayrimenkulü satan/alan için manevi değerini yansıtmayabiliyor.
Toplanan bu bilgilerin ardından tapu dairesinde işlemlere devam ediliyor. Tapu dairesinde taşınmazın üzerinde herhangi bir ipotek, şerh, irtifak hakkı olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılıyor. Sonrasında ilgili belediyede, taşınmazın projesi, ruhsatı, varsa tutanakları gibi incelemeler yapılıyor.
Eksperler tarafından hazırlanan ekspertiz raporuna göre banka vereceği kredi tutarını belirleniyor.
Ekspertiz raporunun geçerlilik süresi nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com