18 / 05 / 2024

Ev ekspertiz raporu nasıl alınır?

Ev ekspertiz raporu nasıl alınır?

Ev kredisi ekspertiz raporu hazırlanırken krediye konu olan evin gayrimenkul eksperi tarafından inceleniyor. Peki ev ekspertiz raporu nasıl alınır?


Ev ekspertiz raporu nasıl alınır?

Bir ev satın alınacağını ve ev satış bedeli için bankadan kredi çekeceğinizi düşünelim. Bu durumda ev ekspertiz raporu da, bankadan çekilecek kredi miktarını etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.Peki ev ekspertiz raporu nasıl alınır?


Konut kredisi için bankaya başvuruda bulunduktan sonra, başvurunun onaylanması durumunda eksperler geliyor. Eksperler, evi inceleyerek; piyasadaki durumu ile kıyaslayarak eve bir değer biçiyor.


Ekspertiz raporunda biçilen değer, bankadan çekebilecek kredi miktarını belirliyor. Evin tamamına kredi verilmediği için, bankalar ekspertizin belirlediği miktarın yüzde 75'ine kredi veriyor.


Ekspertiz raporunu etkileyen faktörler şu şekilde sıralanıyor:

*Gayrimenkulün açık adresi

*Gayrimenkulün lokasyonu

*Gayrimenkulün alanı

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Banka ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptali istenebiliyor. Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapabiliyor.


Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için de itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor ve daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu durumda yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor.

Ev ekspertiz raporu kaç günde çıkar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com