17 / 05 / 2024

Hisseli evin haczi nasıl olur?

Hisseli evin haczi nasıl olur?

Gayrimenkul tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor.Buna hisseli ev adı veriliyor. Peki hisseli evin haczi nasıl olur?


Hisseli evin haczi nasıl olur?

Hisseli tapu, bir taşınmaz malın ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak biliniyor. Hisseli tapularda evin sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu evin kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ortaklardan hangisinin, evin hangi bölümüne sahip olduğu ise tapuda belirtilmiyor.


Hisseli ev iki şekilde olabiliyor:

1.Elbirliği mülkiyeti söz konusu ise; ortakların belli paylara ayrılmış hissesi söz konusu olmuyor.(Örneğin; miras ile intikal eden evlerin mülkiyeti paylı mülkiyet haline getirilmediyse; mirasçıların her birinin ayrılmış hisseleri olmuyor, gayrimenkule hepsi birden ortak olarak malik oluyor.)


2.Paylı mülkiyet söz konusu ise; gayrimenkul belli paylara ayrılıyor ve her malik kişinin payı oransal olarak belirleniyor. Malikler gayrimenkule paydaş olarak, payları oranında malik oluyor.


Hisseli ev satışlarında tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda bulunması gerekiyor.


Ancak isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebiliyor. Hisse sahiplerinden biri eğer evin hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabiliyor. Peki hisseli evin haczi nasıl olur?


Hisseli ev üzerinde paylı mülkiyet söz konusu ise, ipotek kimin üzerindeyse evin satışında onun hissesi oranında tahsil ediliyor. Ancak ipotek kimin üzerinde yapıldı ise o satışa çıkarmadan diğer alacaklı malı satıp parayı alamıyor. 

Hisseli tapu satışı masrafları 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com