02 / 05 / 2024

Haciz işleminde evden neler alınır?

Haciz işleminde evden neler alınır?

Borcunu ödemeyen kişiye haciz başlatılması durumunda bazı eşyalarına el konabilirken, bazı eşyaları ise haczedilemiyor. Peki haciz işleminde evden neler alınır?


Haciz işleminde evden neler alınır?

Alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı hukuki işleme icra takibi adı veriliyor.İcra memurunun gözetiminde alacağın tahsili için yetecek miktarda eşyanın tespit edilerek haciz tutanağına yazılması işlemine de haciz deniyor.  


Alacaklının talebi olursa eşyalar evden alınarak yediemin depolarına götürülebiliyor veya size yediemin olarak bırakılabiliyor. Peki haciz işleminde evden neler alınır? diyorsanız işte yanıtı..


İcra ve İflas Kanunu kapsamında taşınır ve taşınmaz malların haczi şöyle oluyor:


Madde 85.- (Değişik: 3/7/1940 – 3890/1 md.) Borçlunun kendi ye­dinde veya üçüncü şahısta olan taşınır mallariyle taşın­mazlarından ve alacak ve hakların­dan alacaklının ana, faiz ve masraflar da dahil olmak üzere bütün alacaklarına yete­cek miktarı haczolunur.


Değişik: 9/11/1988 – 3494/8 md.) Borçlu, yahut borçlu ile bir­likte malı elinde bulunduran şahıslar[10] taşınır mal üzerinde üçüncü bir şahsın mülkiyet veya rehin hakkı gibi sınırlı bir ayni hakkının bulunması veya taşınır malın üçüncü şahıs tarafından haczedilmiş olması halinde bu hususu haciz yapan memura beyan etmek ve beyanının haciz tutanağına geçerilmesini ta­lep etmek, haczi yapan memur da borçluyu yahut borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran şahısları[11] bu beyana davet etmek zorundadır. Bu tür mal­lar ile üçüncü şahıs tarafından ihtiyaten haciz veya istihkak iddia edilmiş bulunan malların haczi en sonraya bırakılır.


Ancak haczolunan taşınmaz artırmaya çıkarılmadan borçlu borcun it­fasına yetecek taşınır mal veya vadesi gelmiş sağlam alacak gösterirse ta­şınmaz üzerinde haciz baki kalmak üzere önce gösterilen taşınır veya alacak da haczolunur.


Şu kadar ki, bu suretle mahcuz kalan taşınmazın idare ve işletmesine ve ha­sılat ve menfaatlerine icra dairesi müdahale etmez.


Hasılatı paraya çevirme masraflarını ve icabında muhafaza ve idare masraf­larını tecavüz etmeyeceği muhakkak olan şeyler haczolunmaz.


Haczi koyan memur borçlu ile alacaklının menfaatlerini mümkün olduğu kadar telif etmekle mükelleftir.

Haciz işlemleri ne kadar sürer?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com