17 / 05 / 2024

Haciz kaç yılda düşer?

Haciz kaç yılda düşer?

Haciz, borçlunun borcunun ödememesi durumunda uygulanan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki haciz kaç yılda düşer? Gayrimenkul haczi kaç yılda düşer? diyorsanız işte yanıtı..


Haciz kaç yılda düşer?

Haciz işlemi, bir borçlunun borcunu ödememesi durumunda, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem olarak karşımıza çıkıyor.


Alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunmasıyla; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda oluyor.


Borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara haciz konuluyor. 


Haczedilen mallar, alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Söz konusu mallar yed-i emin olarak tabir edilen; resmi kayıtların tutulduğu depolarda korunuyor.Satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.


Peki haciz kaç yılda düşer? gayrimenkul haczi kaç yılda düşer? diyorsanız işte yanıtı..


İcra ve İflas Kanunu esaslarına göre, kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşüyor. Ayrıca, haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği zaman da haciz düşmüş sayılıyor.


*Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,


*Haczedilen gayrimenkul malın satışı ise 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.


Ödeme emrindeki süreler geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.

Kefilin evine haciz gelir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com