Alacaklı lehine yapılan haciz işlemi için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili bulunuyor. Peki hangi eşyalar haczedilebilir? Tek ev haczedilir mi?
Tek ev haczedilir mi?
Alacaklının haciz isteğinde bulunması için öncelikle İcra Müdürlüğü'ne giderek, borçlu hakkında takip talebinde bulunması gerekiyor.Borçlu bir vatandaşın, borcunu alacaklıya ödememesi durumunda alacaklı dava açabiliyor.Alacaklı icra memuru ile birlikte borcu olan eve gidebiliyor.
İcra memuru buzdolabı, giyim eşyaları, temel mobilyalar ve mesleğinizi devam ettirebilmek için kullanılan temel araçlar gibi unsurlara haciz uygulayamıyor. İcra memurunun el koyabileceği eşyalar ise; televizyon, müzik seti gibi günlük yaşamı devam ettirmede gerekli olmayan eşyalar oluyor.
İİK’nun 6352 Sayılı Kanunla değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrasında lüzumlu eşya da olsa aynı amaçla kullanılan birden fazla eşya olması durumunda bunlardan biri dışında diğerlerinin haczedilebiliyor.
Peki hangi eşyalar haczedilebilir? Tek ev haczedilir mi? diyorsanız işte yanıtı..
Borçlunun tek ve haline münasip evi haczedilemeyecek mallar arasında bulunuyor. Ancak bu evin değerinin fazla olması durumunda tek ev de olsa, satışı gündeme gelebiliyor.Haline münasip ev dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor:
Haline münasip ev dilekçesi:
……...... İCRA HUKUK MAHKEMESİ'NE
DAVACI- BORÇLU:.......
VEKİLİ :.......
DAVALI ALACAKLI:.......
KONU : Meskeniyet Nedeniyle Haczin Kaldırılması Talebimizdir.
AÇIKLAMALAR :
1- Karşı taraf, müvekkilimiz aleyhine .......nün ....... E. sayılı dosyası ile icra takibi
yapmıştır.
2- Müvekkilimiz takibe itiraz etmemiş ve takip kesinleşmiştir.
3- Alacaklı karşı taraf müvekkilimizin oturmakta olduğu tek katlı ahşap evinin tapu
kaydına ../../..... tarihinde haciz koydurmuştur. Müvekkilimize icra müdürlüğü tarafından 103 Örnek ile meskeninin haczedildiği bildirilmiştir.
4- Müvekkilimizin mesken olarak kullandığı eve alacaklı tarafından konulmuş
bulunan haczin kaldırılmasını istemekteyiz.
5- İİK. Madde gereğince borçlu meskeni üzerindeki haczin kaldırılmasını
isteyebileceğinden mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.
YASAL NEDENLER : İİK. 82/12 ve İlgili yasa maddeleri
KANITLAR : Tapu Kaydı, Keşif, İcra Dosyası, her türlü kanıt.
İSTEM SONUCU : Açıklanan nedenlerle müvekkilimizin taşınmazı üzerine konulan haczin, mahcuzu müvekkilimizin mesken olarak kullanması nedeni ile kaldırılmasına, yargılama giderlerinin vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten talep ederim. Saygılarımla.
../../...
Eve gelen haciz nasıl durdurulur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com