25 / 04 / 2024

Eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı?

 Eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı?

Binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığını arttıran mantolama, yalıtım malzemeleri giydirilerek yapılıyor.Peki eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı?


Eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı?

Dış cephe yalıtım uygulaması olarakta ifade edilen mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama işlemi ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor.Bu durumda binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor.


Mantolama yapılırken  farklı bölgelerindeki ısı yalıtım ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerekiyor. Enerji tasarrufu amacı güden mantolama uygulaması doğru bir şekilde yapıldığı zaman binanın ömrü uzamış oluyor.


Genelde mantolama uygulaması ile kaplama uygulaması ile karıştırılabiliyor.Kaplama dış cephe yalıtımından tamamen farklı bir uygulama olup, dekorasyon amacı taşıyor. Mantolama ile aynı işlevi görmüyor. 


Mantolama fiyatlarında ise m2 baz alınıyor.Fiyatlar kullanılan malzemeye, kullanılacak yapıya, yapının yer aldığı bölgeye göre değişiyor.Peki eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı?


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için kaçınılmaz bir uygulama niteliği taşıyor.Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor.


Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde yasal yaptırımlar söz konusu oluyor.Mesela mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.


Mantolama yapıldıktan sonra da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olan Binalarda enerji kimlik belgesi nin alınması gerekiyor. Yine bu belgenin de 2017 yılına kadar alınmış olması gerekiyor.

Mantolama kararı nasıl alınır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com