26 / 04 / 2024

Yeni binalarda mantolama zorunlu mu?

 Yeni binalarda mantolama zorunlu mu?

Isınma ve soğutma tasarrufu sağlayan mantolamanın eski binalarda 2017'ye kadar yapılması gerekiyor.Peki yeni binalarda mantolama zorunlu mu?


Yeni binalarda mantolama zorunlu mu?

Mantolama diğer bir adyıla dış cephe yalıtım uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama işlemi ile dışarıdaki soğuk içeriye girmezken,içeirdeki sıcak havada dışarı çıkmıyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor ve ömürleri de uzamış oluyor.


Mantolamanın birçok avantajı bulunuyor.Bunlardan bir kaçını şu şekilde:


*Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl vb. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engelliyor.

*Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığı için yoğuşma ve hava akımı olmaz, bu sayede konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş oluyor.

*Tekniğe uygun yapılmış bir mantolama uygulaması %50 ye varan ısı tasarrufu sağlıyor.

*Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önlüyor.Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 dereceye kadar çıkabiliyor.

*Bina dış duvarları dış ortamın tüm etkilerinden korunur. Yoğuşma riski en aza indirilir. Hem ısı hem de su yalıtımı sağlıyor.

*Yakıt tüketimini azalttığı için çevrenin korunmasına katkı sağlıyor.


Resmi Gazetede 2000 yılında yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliğine göre,binalarda mantolama zorunlu hale getiriliyor. Peki yeni binalarda mantolama zorunlu mu?


Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliğine göre yeni inşa edilecek tüm yapılarda mantolama olması gerekiyor.2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor.


Mantolama kararı nasıl alınır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com