20 / 04 / 2024

Mantolama ne kadar tasarruf sağlar?

 Mantolama ne kadar tasarruf sağlar?

Eski ve yeni binalarda zorunlu hale mantolama,binaların ömrünü uzatıyor.Peki mantolama ne kadar tasarruf sağlar?İşte mantolama enerji tasarrufu..


Mantolama ne kadar tasarruf sağlar?

Mantolama işlemi bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. 2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre binalarda mantolama yapılması zorunlu hale geliyor. 


Yeni yapılar mantolama yapılarak inşa edilirken,eski yapıların 2017'ye kadar mantolama yaptırması gerekiyor.Mantolama yaptırmayan kişiler alım satım ,kiralama gibi tasarruflar yapamıyor.Peki mantolama  ne kadar tasarruf sağlar?


Mantolama ısı kaybını önemli ölçüde azaltıyor ve %50 ye varan enerji tasarrufu sağlıyor.Binalarda hem su hem ısı tasarrufu sağlıyor. Kışın soğuktan yazın sıcaktan koruyor.


Aynı zamanda yapının iç kısımlarında yoğuşmayı önlüyor ve yapılarda ısınma ve serinleme amaçlı kullanılan kombi klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji mantolama işleminden sonra %50 azaltılabiliyor. Ayrıca binalarda çatı ve temel izolasyonları yapılmışsa bu oran %70 lere çıkabiliyor.


Mantolama,binaların ısıya karşı izolasyonu amacı ile yapılıyor. Buna karşın binada bir dairenin korunması için değil tüm binanın korunması amacı ile yapılıyor.


Anayapının izolasyonu için yapılan masraf ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor.

Mantolama ne kadar sürer?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com