16 / 04 / 2024

Eski binalarda mantolama zorunluluğu nedir?

 Eski binalarda mantolama zorunluluğu nedir?

Mantolama işlemi, üzerinde yapılan dış cephe yalıtım uygulaması oluyor. Peki Eski binalarda mantolama zorunluluğu nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Eski binalarda mantolama zorunluluğu nedir?

Binalarda mantolama, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemolarak biliniyor.


Binalardaki ısı kayıplarının azaltılmasına, enerji tasarrufu sağlanmasına ve uygulamaya dair usul ve esasları yönetmelik kapsamında düzenleniyor.


Bu Yönetmelik hükümlerine göreTS 825 Standardında belirtilen hesap metoduna göre yetkili makina mühendisi tarafından mimari proje sistem detaylarına uygun olarak hazırlanan "ısı yalıtımı projesi" imar mevzuatı gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında ısıtma/soğutma tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor.


Buna göre yeni inşa edilen tüm yapılarda mantolamanın da yapılması zorunlu oluyor.  Peki Eski binalarda mantolama zorunluluğu nedir? diyorsanız işte yanıtı..


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için zorunlu tutuluyor. Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor. 


Yönetmelik esaslarına göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyordu. Aksi takdirde cezai yaptırımlar söz konusu oluyor.


Mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.


Mantolama yapılırken dikkat edilmesi gerekenler!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com

 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri