20 / 04 / 2024

Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

İçinde kalorifer peteği bulunan yeni yada eski tüm binalarda pay ölçer kullanılabiliyor.Peki "ısı pay ölçer radyasyon yayar mı?Isı pay ölçer zararlı mı?" diyorsanız işte yanıtı..


Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Merkezi sistem ile ısınan yapılarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını cihaz sayesinde sağlayan sisteme ısı pay ölçer sistemi adı veriliyor. 


Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda bulunması ve kullanımı zorunlu hale getirildi.


Binalarda enerji verimliliği yönetmeliğine göre, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmiş olması gerekiyordu.


Isı pay ölçerin kullanım süreci başladıktan çok kısa bir süre içinde pek çok fayda sağlıyor.Kalorifer enerji tüketiminde %30 kadar tasarruf sağlıyor.


Binada eşit ısınmaya eşit ücret sağlanmakla yapılan tasarruf nedeni ile sıcak mekanda yaşamayı tercih edenler de yapılan tasarrufa ortak oluyor ve eskisinden daha az bir ücretle ayni seviyede ısınma sağlanıyor.Peki "ısı pay ölçer radyasyon yayar mı?Isı pay ölçer zararlı mı?" diyorsanız işte yanıtı..


Isı pay ölçer sıcak-soğuk su sayaçları ve ısı payölçerleri bilgi transferini çağdaş teknoloji gereği 868 MHz frekansta telsiz radyo dalgaları ile yapıyor. Ölçüm cihazları ve bina merpen aralığında takılı olan bilgi toplayıcı cihaz günde altı defa dört saat aralıklarda 0,05 saniye sinyal gönderiyor. Bu sinyaller elektro manyetik sinyallerdir ve ayda 10 saniyeden daha az bir süre aktif elektro manyetik bir alan oluşturuyor.


Bu da Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu sağlığa zarar verme sınırının on binde biri kadar altında bir değer oluyor.  Yapılan araştırmalarda cep telefonu ile yapılan 1 dakikalık konuşma sırasında yayılan radyasyon, 1 adet ısı pay ölçer cihazından yayılan radyasyondan 13.000.000 kat daha fazla olarak biliniyor.

Isı pay ölçer nasıl okunur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com