20 / 04 / 2024

Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

 Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Mantolama,binaların iç ve dış cephelerinde, sıcak ve soğuğa karşı alınan önlemler bütününe deniyor.Yeni yapılarda ve eski binalarda mantolama uygulanıyor.Peki eski binalarda mantolama zorunlu mu?


Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Mantolama tüm yapılarda, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor.Mantolama yapılırken her bölgenin koşulları farklı olduğu için bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor.


Mantolama uygulaması ile ilgili merak edilenler arasında mantolama fiyatları da bulunuyor.Kullanılacağı bölgeye, malzemeye ve firmasına göre değişkenlikler göstermek ile birlikte 50 ile 150 TL arasında mantolama fiyatları değişkenlik gösteriyor.Isı yalıtımı ileriye dönük kazançlı bir yatırım olma özelliğini taşıyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre;toplu yapı kapsamındaki belli bir yapıya veya yapıların sadece birkaçındaki kat maliklerinin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanıyor. 


2000 yılında Resmi Gazeteye yayımlanan yönetmelik ile binalardaki ısı kayıplarının azaltılması, enerji tasarrufu sağlanması ve uygulama esaslarının belirlenmesi amacıyla hazırlan bu uygulama zorunlu hale geliyor.


Yeni yapılacak olan yapıların mantolama yapılarak inşaatlarını tamamlaması gerekirken,eski yapıların ise 2017 yılına kadar mantolama yaptırması gerekiyor.


Mantolama yapılmayan binalara yasal yaptırımlar uygulanıyor.Bunlar alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğal gaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.



Mantolama nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com