26 / 04 / 2024

Mantolama nasıl yapılır?

 Mantolama nasıl yapılır?

En temel tanımıyla mantolama dışarıdaki ısıyı içeri sokmamak,içerideki ısıyı da korumak amacı taşıyor.Peki mantolama nasıl yapılır?Mantolama yapılırken nelere dikkat edilmelidir?İşte mantolama yapılma aşamaları..


Mantolama nasıl yapılır?

Mantolamaya kat kat giydirme işlemi de diyebiliriz.Dış cepheyi ısı yalıtımıyla kaplarsak sıcaklık dışarıya,dışardaki sıcaklıkta evin içine girmiyor.


Isı yalıtımı yaptırmak binalarda enerji tasarrufu sağlaması açısından önemli oluyor.Dış cephe mantolaması iyi olan bir yapıda ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin daha az kullanılması ve ısıtma ve soğutma sistemlerinizden kaynaklanan giderlerin daha düşük sayılara indirilmesine de yarıyor.Aynı zamanda çevre kirliliğini azaltıyor.


Mantolama yapılması aşamaları şu şekilde:

-Mantolama ilk uygulandığı zaman alüminyumun görüntüsü duvara işleniyor.


-Kullanılacak olan yalıtım levhasının kalınlığı yada başlangıçtaki alüminyum profilinin ölçüsüne göre değişikler gösteriyor. Profiller duvarlara göre dübelleriyle çakılıp belirleniyor.


-Isı yalıtım plakaları tuğla dizilimine göre döşeniyor. Plakanın derzi tuğla işe aynı hizaya uygun olması gerekiyor. Olmaması durumunda mantolama sistemi eşit yayılmadığından bir süre sonra düşebiliyor.


-Dübelleme sistemi her 6 metrekarede plakaya göre ayarlanan yere iyi bir şekilde sabitlenmesi gerekiyor. Düzenli olarak yapılmadığı ve rastgele yerleştirildiği taktirde plakalar  düşüyor. 


-Plakaların üzerlerine atılmakta olan sıvanın kalınlığı ve filenin ne kadar kaliteli oluşu önemli oluyor.


-Mantolamanın iyi yapılmasının diğer bir etkeni de iyi bir usta tarafından elinden çıkmasına bağlı oluyor.



Mantolama zorunlu mu?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com