25 / 04 / 2024

Emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir?

Emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu çerçevesinde; arazi, arsa, bina gibi taşınmazları olan her vatandaşın her yıl ödemekle yükümlü olduğu vergi emlak vergisi oluyor.Vergiden bazı vatandaşlar muaf tutuluyor.Peki emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir?


Emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan bina,arsa, arazi, ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödeniyor.


Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler PTT yada e -belediye sistemi ile yapılabiliyor.


Emlak vergisinde arsa, arazi ve işyerleri için muafiyet bulunmazken; meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor.Bu vergiden yararlanananlar emlak vergisinden muaf oluyor.Peki emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir?


Emalk vergisi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Buna karşın emlak vergisi muafiyetinde bizzat oturma şartı bulunmuyor. Tek meskene sahip olup da, eşinin veya ailesinin yanında yaşayanlar yine emlak vergisinden muaf olabiliyor.


Söz konusu muafiyetten yararlanmak için vatandaşların dilekçe yazarak belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor.

Emlak vergisi muafiyeti için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com