19 / 04 / 2024

Emeklilerin emlak vergisinden muafiyet şartları!

Emeklilerin emlak vergisinden muafiyet şartları!

1319 sayılı Kanun kapsamında emlak vergisinden muaf olacak kimseler arasında emekliler de yer alıyor. Peki emeklilerin muaf olma şartları nelerdir, işte tüm merak edilenler...



Milyonlarca emlak sahibini ilgilendiren emlak vergisinde, bazı muafiyetler bulunuyor. Vergiden muaf olacak kimseler 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olması gerekli. Emlak vergisinden muaf olacak kimseler arasında emekliler de yer alıyor.


Sözcü Gazetesi Yazarı Sezgin Özcan, bugünkü yazısında bir okuyucusunun sorduğu ''Eşinin üzerine evi olan emekliler emlak vergisinden muaf tutulmuyor mu?'' soruyu cevapladı. İşte o yazı...


1994 yılında emekli oldum. 2000 yılında ev aldım. Belediyeden, emekli olduğum için emlak vergisinden muafiyetimi istedim. Başka evimin olup olmadığı soruldu.


Eşimin evi olduğunu söyledim, eşimin evi olduğu için “Muafiyet olmaz” dediler. O günden beri emlak vergimi ödüyorum, ayrıca kiracı olduğu için Maliye’ye gelir vergisi ödüyorum. Ancak bana tanınmayan muafiyet iki tanıdığıma tanınıyor. Bu tanıdıkların eşlerinin her ikisi de emekli ve adlarına birer evleri var. Her iki eşin evleri de emlak vergisinden muaf, bu durum nasıl oluyor? E.Ö.


Emlak vergisi muafiyetinden (sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından) yararlandırılmamanızın nedeni sanırım yanlış ifade edilmiş. Eşinizin evinin olması, emlak vergisi muafiyetinden yaralanmanıza engel değil. Evinizde bizzat oturmamanız da engel değil. Zira Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan emeklilerin indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmesi için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından yararlanabiliyorlar. Kirada oturmuyorsanız, örneğin eşinize ait evde oturuyorsanız, emlak vergisi ödemeniz gerekiyor. Bu durumda eşinizin tek evi varsa, bu evin brüt alanı 200 metrekareyi aşmıyorsa, eşiniz de ev kadını ya da emekli ise eşinizin evi için emlak vergisi ödemezsiniz, ancak siz ödersiniz. Kendi durumunuzla karşılaştırdığınız arkadaşlarınızın durumu sizinkinden farklı olabilir.