17 / 05 / 2024

Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?

 Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?

Konut kredisi almak isteyenler için öncelikle ekspertiz raporu hazırlanıyor. Ekspertiz raporu eksperler tarafından hazırlanıyor ve kredi tutarı belirleniyor.Peki eksper raporuna itiraz edilebilir mi?Eksper raporuna nasıl itiraz edilir?


Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?

Banka ve finans kuruluşlarının  gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi konut kredisi olarak tanımlanıyor.


İlk önce yapılacak işlem banka başvurusunda bulunmak oluyor. Başvuruda istenen bazı evraklar bulunuyor.Bu belgeler;Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport veya sürücü belgesi de olabilir),Gelir belgesi, serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası,ikmetgah belgesidir.


Belgeler hazırlandıktan sonra konut kredisi alabilmek için evin değerinin incelenip rapor hazırlanması gerekiyor.Rapor hazırlama işlemleri bankanın anlaşmalı olduğu kuruluşlardan seçilen uzman eksperler tarafından yapılıyor.


Eksperlerin yaptığı inceler sonucunda ekspertiz raprou hazırlanıyor.Hazırlanan bu raporda gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgilere yer veriliyor.


Hazırlanan ekspertiz raporu sonucunda banka,müşteriden yüklü miktarda ücret talep ediyorsa ekspertiz raporunun iptali söz konusu olabiliyor. Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılması yeterli oluyor. 


Söz konusu ücretin iadesi için de dava açılabiliyor.Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor.


Ekspertiz raporu örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com