Konut kredisi kullanılarak satın almak istenilen konut için banka tarafından ekspertiz raporu isteniyor. Eksperler konutu inceliyor ve ekspertiz raporu hazırlanıyor.Peki konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?
Konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?
Konuta kredi verilebilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından hazırlanıyor. Düzenlenen ekspertiz raporuna göre başvuru yapılan banka vereceği kredi miktarını belirlemiş oluyor.
Ekspertiz raporunda gayrimenkulün açık adresi, gayrimenkulün lokasyonu, kaç yaşında olduğu,imar durumu,gayrimenkulün alanı, ulaşım özellikleri ,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgiler yer alıyor.
Konutun değer tespitini yapacak ekspertizi genellikle kredi bankalar kendileri seçiyor. Bu da genellikle aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Konutların değer tespiti çoğunlukla satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi konutu bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor ve bir eksper raporu hazırlıyor.Peki konut kredisi ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?
Banka ekspertiz raporu sonucunda müşteriden fazla miktarda para talep ettiyse bu ekspertiz raporuna itiraz etmek mümkün oluyor. Ekspertiz raporuna itiraz etmek için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılıyor ve ekspertiz ücretinin iade edilmesi isteniyor.
Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyor ve daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu hazırlanmış oluyor.
Konut kredisi ekspertiz ücreti ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com