Konut kredisi kullanılarak satın alınmak istenilen ev için bankadan gönderilen eksperler tarafından ev ekspertiz raporu hazırlanıyor.Peki ev ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?
Ev ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?
Evin değerinin tespit edilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından hazırlanıyor.Eksperler tarafından düzenlenen ekspertiz raporuna göre başvuru yapılan banka vereceği kredi miktarını belirliyor.
Ekspertiz raporunda bazı hususlara yer verilmesi gerekiyor.Bu hususlar gayrimenkulün açık adresi, gayrimenkulün lokasyonu, kaç yaşında olduğu,imar durumu,gayrimenkulün alanı, ulaşım özellikleri ,fiziki durumu ve alt yapısı oluyor.
Evin değer tespitini yapacak ekspertizi genellikle kredi verecek olan bankalar kendileri seçiyor. Bu kişi de genelde aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Evlerin değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi evi o bölgede satılan diğer evlerin pazar fiyatları ile karşılaştırıyor.Peki ev ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?
Yanlış ekspertiz raporu hazırlandığını düşünen müşteri durumun düzeltilmesi için itiraz edebiliyor. Çünkü yanlış ekspertiz raporu sonucu onaylanan kredi miktarı düşük olabiliyor.
Yanlış ekspertiz raporu hazırlandığını düşünen tüketici bu yanlışın düzeltilmesi için bankaya yada ekspertiz raporunu hazırlayan firmaya dava açabiliyor. Dava sonucuna göre mahkeme tarafından tüketici haklı bulunduğu takdirde görevlendirilen eksper tekrar eve giderek inceleme yapar ve evin değerini belirliyor.
Ev ekspertiz raporu kaç günde çıkar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com