24 / 11 / 2024

Ekspertiz raporu geçerlilik süresi!

Ekspertiz raporu geçerlilik süresi!

Bankalar kendi seçtikleri eksperlerini görevlendirerek,taşınmazın açık adresi,lokasyonu,kaç yaşında olduğu,fiziki durumu gibi bilgilere ekspertiz raporunda yer veriyor.Peki ekspertiz raporu geçerlilik süresi nedir?İşte ekspertiz raporu geçerlilik süresi..


Ekspertiz raporu geçerlilik süresi!

Mesken satın alınırken kredi kullanılmak isteniyorsa bir bankaya başvuru yapılıyor. Başvurunun kabul edilmesinin ardından banka kredi verebilmek için ilk olarak evin değer tespitinin yapılması gerekiyor.Evin değer tespitini yapacak olan kişi eksper,eksper tarafından hazırlanan raporda ekspertiz raporu olarak adlandırılıyor.


Banka görevlendirdiği eksperi kredi alacak olan kişinin evine gönderiyor. Eksper genellikle banka tarafından seçiliyor ancak tüketici kendi seçmesi gibi bir durumda söz konusu olabiliyor.


Görevlendirilen eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alıyor. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. İpotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar araştırılıyor.Raporda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimallere yer veriliyor.


Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor. Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.Peki ekspertiz raporu geçerlilik süresi nedir?


Ekspertiz raporu geçerlilik süresi ise kanunlarca bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor.

Ekspertiz raporu kaç günde çıkar?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com