15 / 05 / 2024

Ekspertiz raporu nereden alınır?

 Ekspertiz raporu nereden alınır?

Konut kredisi çekilirken alınması gereken ekspertiz raporu bulunuyor.Uzman eksperler tarafından evin değer tespiti yapılması gerekiyor.Peki ekspertiz raporu nereden alınır?İşte ekspertiz raporunun alınmasına ilişkin bilgiler..


Ekspertiz raporu nereden alınır?

Kredi ile konut alınmak istendiğinde ekspertiz raporuna ihtiyaç duyuluyor. Çünkü kredi verecek olan tüm bankalar öncelikle ev için ekspertiz raporu istiyor.Böylelikle bankalar hem kendini garantiye alıyor hem de vereceği kredi miktarını belirliyor. 


Bankalar kendi seçtikleri uzman eksperleri gayrimenkulün değer tespiti için görevlendiriliyor.Eksperler, konut kredisi çekilecek evin değer tespiti için hazırlanan raporda bazı hususları dikkate alıyor.Söz konusu raporlarda  gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgiler yer alıyor.


Konut ekspertiz raporunu bu konuda uzman ve lisanslı eksperler düzenliyor. Ekspertiz raporu başvuru yapıldığında eksperler konutun piyasa değerini belirlemek için çeşitli araştırmalar yapıyor. Bu araştırmalar maliyet, emsal ve gelir indirgemesi yöntemleri kullanılarak yapılıyor.


Konut ekspertiz raporunun alınması ile satın alınmak istenen konut için bankalar kredi verme işlemini gerçekleştiriyor.Ekspertiz değeri rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Ekspertiz değerinin de eklendiği ekspertiz raporu değerlemeyi yapan kişilerce ilgili bankaya veriliyor. Daha sonra banka da ev için istenen kredi miktarına bakarak krediyi vermeye yada vermemeye karar veriliyor.


Konut ekspertiz raporu altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor. Ekspertiz raporunda bir sorun çıkması halinde ekspertiz raporunun iptali için Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabiliyor.


Ekspertiz ne zaman gelir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com