Ekspertiz raporu, gayrimenkulün piyasa değerinin tespiti olarak ifade ediliyor ve bankalar ekspertiz raporuyla kendisini ve vereceği krediye garanti altına alıyor.Peki ekspertiz ne zaman gelir?
Ekspertiz ne zaman gelir?
Ekspertiz raporu gayrimenkulün değerinin tespit edilmesi olarak tanımlanıyor.Satın alınmak istenen bir taşınmaz için kredi kullanılmak isteniyorsa ekspertiz raporu alınması zorunlu tutuluyor. Banka ekspertiz raporuna göre kredi miktarını belirliyor.
Konutun tamamına kredi verilmediği için, bankalar ekspertizin belirlediği miktarın yüzde 75'ine kredi veriyor.Örneğin ekspertiz raporunda değeri 200 bin TL olarak belirlenen bir konut için banka yüzde 75'lik kısmı kredi olarak veriyor. Yani yüzde 25 peşinat ödenmesi zorunlu oluyor.
Buna göre 50 bin TL peşin ödenmesi gerekiyor. Kalan 150 bin TL'lik bedel içinse banka kredi veriyor. Eğer peşinat yoksa ve bankadan 200 bin TL'nin tamamını talep ediliyorsa bu durumda da sahip olunan ikinci bir gayrimenkul için banka ipotek koyuyor.
Ekspertiz raporu satın alınmak istenen konutun açık adresi,konutun lokasyonu, alanı,kaç yaşında olduğu,imar durumu,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve altyapısı gibi özelliklerine göre değerini belirliyor.
Ekspertiz raporunu gayrimenkul değerleme uzmanları yani eksperler tarafından yapılıyor.Herkes değer tespiti yapamıyor. Gayrimenkul ekspertizi çok ciddi uzmanlık isteyen önemli bir süreç olup ve bunun lisans sahibi kişiler tarafından yapılması gerekiyor. Bu kişiler lisanslı olarak eksperlik görevini üstlenen kişiler oluyor.
Konutun ekspertiz raporunu hazırlayan eksperler raporu ilgili bankaya iletiyor. Rapora göre banka evin tespit edilen değerine göre kredi miktarına karar veriyor.
Konut ekspertizinin asıl amacı kredi veren kuruluşu korumak oluyor. Çünkü ekspertizin belirleyeceği değer kredi kuruluşu açısından son derece önem arz ediyor. Kredi kuruluşu son kararını vermeden önce tespit raporunun detaylarını inceliyor.
Ekspertiz ne demek?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com