02 / 05 / 2024

Ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?

Ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?

Konut kredisi kullanılarak satın almak istenilen ev için bankadan gönderilen eksperler tarafından ev ekspertiz raporu hazırlanıyor. Peki ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?


Ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?

Ev satın alınırken konut kredisi kullanılması gerekiyorsa bir bankaya başvuru yapılıyor. Başvurunun onaylanmasının ardından banka evin değer tespiti için uzman eksper gönderiyor. Genellikle bankalar kendi eksperlerini kendileri seçiyor ancak tüketici isterse kendi eksperini de seçebiliyor.


Bir evin değerinin belirlenmesi işi olan ekspertiz, uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu hususlar dikkate alınıyor; 


*Gayrimenkulün açık adresi

*Kime ait olduğu /türü

*Kaç yaşında olduğu

*İmar durumu 

*Ulaşım özellikleri 

*Fiziki durumu 

*Altyapısı


Bu hususlar araştırıldıktan sonra evin değeri belirlenmiş oluyor. Ekspertiz konut kredisi kullanımlarında belirleyici bir rol oynuyor. 


Alıncak evin istenen krediye uygun olup olmadığı ekspertiz çalışması neticesinde ortaya konuyor. Buna göre, satın alınacak konutun talep edilen krediye uygunluğu evin değerinin belirlenmesiyle oluşuyor.Peki ekspertiz raporu kaç yıl geçerlidir?


Ekspertiz raporu geçerlilik süresi; yasalarla bir hükme bağlanmamış olmasına rağmen genellikle 6 ay ile 1 yıl arasında güncelliğini yitiriyor.


Bu sürenin geçmesi halinde ise ekspertiz raporunun yeniden hazırlatılması, konutun değerinin güncelliği adına faydalı oluyor.

Ekspertiz raporu kaç günde belli olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com