15 / 05 / 2024

Ekspertiz raporu ne işe yarar?

 Ekspertiz raporu ne işe yarar?

Gayrimenkul sahibi olmak için bankalara konut kredisi başvurusunda bulunulabiliyor.Kredi için ekspertiz raporu isteniyor.Peki ekspertiz raporu ne işe yarar?


Ekspertiz raporu ne işe yarar?

Taşınmaz sahibi olmak için konut kredisi kullanılabiliyor. Bu noktada ekspertiz raporu önem taşıyor.Satın alınacak taşınmazın yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemi ekspertiz raporu olarak adlandırılıyor.Peki ekspertiz raporu ne işe yarar?


Tespit yapacak ekspertizi genellikle kredi kuruluşu seçiyor. Bu da genelde aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. 


Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi taşınmazı o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. Maliyet yaklaşımında ise inşaat maliyeti göz önünde bulunduruluyor. Bu yaklaşım ise genelde yeni konutlarda kullanılıyor.


Bir taşınmazın değerinin belirlenmesi işi olan ekspertiz, uzman tarafından gerçekleştiriliyor. Ekspertiz çalışmasında şu hususlar dikkate alınır; 


-Gayrimenkulün açık adresi


-Kime ait olduğu /türü


-Kaç yaşında olduğu


-İmar durumu 


-Altyapısı


-Ulaşım özellikleri 


-Fiziki durumu 

Ekspertiz raporu için gerekli evraklar nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com