03 / 05 / 2024

Ekspertiz raporu için gerekli evraklar nelerdir?

 Ekspertiz raporu için gerekli evraklar nelerdir?

Konut kredisi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu yerlerden ekspertiz raporu alınıyor.Konut değeri tespiti için eksperler görevlendiriliyor.Peki ekspertiz raporu için gerekli evraklar nelerdir?İşte ekspertiz raporu için gerekli evraklar..


Ekspertiz raporu için gerekli evraklar nelerdir?

Bankalar tarafından konut kredisi kullanılırken,kredi çekilecek olan konutun yada herhangi bir mülkün bütün incelemeleri yapılıyor. İnceleme işlemleri yapan ve incelemeleri rapor halinde sunan kişiler ise eksperler oluyor.


Ekspertiz raporu için ilk önce banka başvurunda bulunmak gerekiyor. Başvuruda istenen bazı evraklar bulunuyor. Gerekli evraklar şu şekilde:

-Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport veya sürücü belgesi de olabilir)

-Gelir belgesi

-Serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası

-İkmetgah belgesi (Adınıza düzenlenmiş, elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası da olabilir)


Bu işlem tamamlandıktan sonra evin değerinin belirlenmesi işlemine geçiliyor.Konut kredisi başvurusu değerlendirilirken bir çok etken göz önünde bulunduruluyor.Çünkü kullanılan kredi, satın alınan evin değerinin sadece %75’ini kapsıyor.Eve değer biçmeye gelen eksper, bankanın personeli değil anlaşılan bir kuruluşun görevlisi oluyor. 


Eksper, görevlendirildiği konut için detaylı bir inceleme yapmak zorunda oluyor.  Bu inceleme kapsamında öncelikle konut ile ilgili şu bilgileri topluyor;İnşaat durumu (evin yüzde kaçının tamamlandığı),gayrimenkulün metrekaresi ve yaşı,konutun bulunduğu il, ilçe ve semt,çevresindeki konutların değerleri ve gayrimenkulün inşaat maliyeti.


Tüm bu değerlendirmelerle hazırlanan ekspertiz raporu yanlış ise iptali szö konusu oluyor. Banka ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse ekspertiz raporu iptal edilebiliyor.


Ekspertiz raporu örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com