15 / 05 / 2024

Ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

 Ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Mesken sahibi olmak için bankalara başvuru yapıldıktan sonraki işlem ekspertiz raporunun hazırlanması oluyor.Peki ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?İşte ekspertiz raporunun hazırlanmasına ilişkin bilgiler..


Ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Bankaya konut kredisi için başvurunun ardından konutların değerinin tarafsız kuruluşlarca belirlenmesi gerekiyor.Birçok banka çeşitli gayrimenkul değerleme şirketleri ile anlaşmalar yaparak değerleme hizmetlerini bu şirketlerden alıyor. Gayrimenkulü yerinde gören kişiler bu açıdan bankaların bir personeli değil, gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışan eksperler oluyor.


Taşınmazı yerinde görmek ve incelemek için gelen eksperler ise sektördeki açık nedeniyle lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları olmayabiliyor.Bu hususa dikkat edilmesi gerekiyor aksi takdirde düşük bir değer biçilebiliyor. Peki ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?


Ekspertiz raporu aşamasında aşamasında öncelikle kredi verilece olan mesken inceleniyor. Bu incelemede metrekaresi, konumu, yaşı ve bulunduğu bölge gibi birçok özellik kayıt altına alınıyor. Ayrıca bölge incelemesinde emsal karşılaştırma, gelir kapitalizasyonu ve inşaat maliyeti yöntemlerinden uygun olan incelemeler yapılıyor. 


Daha sonra meskenin ilgili tapu dairesinde üzerinde herhangi bir ipotek, şerh ve benzeri şeylerin olup olmadığı ve bu durumun kredi verilmesi durumunda herhangi bir sorun oluşturup oluşturmadığı araştırılıyor.Herhangi bir sorun çıkmadığı takdirde ilgili belediyede, meskenin projesi, ruhsatı, varsa tutanakları ve benzeri incelemeler yapılarak hazırlık süreci tamamlanıyor.


Hazırlanan eksper raporları ilgili bankalara gönderiliyor.banka tarafından onaylanan kredi müşteriye iletiliyor ve müşteri de bankadan ipoteğe ilişkin belgeleri alıp tapu dairesine müracaat ediyor.

Konut kredisi ekspertiz raporu örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com