10 / 05 / 2024

Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?

 Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?

Eksperler tarafından hazırlanan ekspertiz raporlarında taşınmazın açık adresi,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı yer alıyor.Peki ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?


Ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?

Ekspertiz raporu taşınmazın değerinin tespit edilmesi olarak ifade ediliyor. Satın alınmak istenen bir konut için kredi kullanılmak isteniyorsa ekspertiz raporu alınması şartı bulunuyor. Çünkü alınacak olan ekspertiz raporu bankanın vereceği kredi miktarı  belirleniyor.


Uzman eksperler tarafından hazırlanan ekspertiz raporlarında gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı yer alıyor.Peki ekspertiz raporu başvurusu nasıl yapılır?


Ekspertiz raporu için ilk önce banka başvurusunda bulunmak gerektiği için bankalarda konut kredisi başvurusunda bulunmak için bankaya beyan edilmesi gereken bazı evraklar bulunuyor. Gerekli evraklar nüfus cüzdanı fotokopisi,gelir belgesi,serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası,ikametgah belgesi (Adınıza düzenlenmiş, elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası da olabilir)dir.


Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, taşınmazı detaylı olarak incelemeye alıyor. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesince araştırılıyor.


Ayrıca, raporda gayrimenkulün değerini düşürebilecek olası ihtimaller de listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye veriliyor.

Ekspertiz raporuna itiraz edilir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com