17 / 05 / 2024

Depozito ne kadar olmalı?

 Depozito ne kadar olmalı?

Borçlar Kanunu kapsamında ele alınan depozito,kiralanan meskende oluşacak hasarlar,aidatlarının ödenmemesi gibi durumlarda kiraya vereni korumak amacıyla alınıyor. Peki depozito ne kadar olmalı?


Depozito ne kadar olmalı?

Noter huzurunda yada şahitler önünde gerçekleştirilebilen kira kontratında depozito bedelinin ne kadar ödeneceğinin belirtilmesi gerekiyor.Depozito ücreti güvence bedeli olarak kiracıdan tahsil ediliyor.


Kira güvencesi olarak da bilinen depozito kelime anlamı olarak; "Bir taahhüt sırasında yatırılan güvence veya bağlanma parası." şeklinde tanımlanıyor.Depozito, ileride yaşanabilecek zararlara karşı teminat olarak ev sahibine ödeniyor.Peki depozito ne kadar olmalı?


Gayrimenkul sahipleri, kiracısından dilediği miktarda depozito bedeli talep edemiyor.Kiralanan taşınmaz malda oluşacak hasarlar veya apartman aidatlarının ödenmemesi durumunda kiraya vereni korumak amacıyla alınan depozitonun üç kira bedelini geçmemesi gerekiyor.


Örneğin 900 TL kira bedeli olan bir gayrimenkul için en fazla 2700 TL depozito alınması gerekiyor.3 kira bedelinden fazla depozito talep edilemiyor.


Depozito banka hesabına yatırılırken; ev sahibinin onayı olmadan paranın çekilemeyeceği belirtiliyor. Böylece kiralamada bir zararın yaşanmaması durumunda, ev sahibi onay verip, depozito bedelini iade ederken; zararın yaşanması halinde ise bu giderleri depozito bedelinden karşılayabiliyor.


Söz konusu depozitonun kiracı evde çıkarken iade edilmesi gerekiyor. Depozitonun geri alabilmesi için öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken husus, sözleşmede kiralananın nasıl şekilde alındıysa aynı şekilde teslim edildiğinin ispatlanması oluyor.Bu sebeple kira kontratı yapılırken kiralanan yerin ayrıntılı durumunun yazılması ve demirbaşların tespit edilmesi gerekiyor.


Depozito kira yerine geçer mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com