Borçlar Kanununa göre kiralama işlemlerinde ev sahibi kiracıdan depozito isteme hakkına sahip oluyor. Peki depozito neden alınır? Depozito ne için alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Depozito neden alınır?
Türk Borçlar Kanunu kapsamında depozitoya ilişkin bilgilere yer veriliyor.Kanunen depozito;maksimum 3 kira karşılığı kadar olabiliyor.
Kiraya veren ile kiracının ortak vadeli hesabına yatırılması gerekiyor.Kontrat süresinin sonunda 3 ay içerisinde kiraya veren bankaya dilekçe vermezse, kiracı depozitoyu çekebiliyor. Bu durumda bir senelik kontratlarda kiraya verenin her sene sonunda bankaya dilekçe vermesi gerekiyor.
Depozito alınma şekli kanun ile belirlendiği için ortak hesaba yatırılmadığı, direk taşınmaz sahibinin hesabına yatırıldığı veya elden verildiği taktirde depozitodan sayılmıyor. Depozitonun ortak hesaba yatırılması mal sahibi için önemli oluyor.
Peki depozito neden alınır? Depozito ne için alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Kira bedelinden ayrı olarak verilen depozito bedeli, kiracının ev sahibine verdiği güvence olarak karşımıza çıkıyor.Kira depozitosu, kira süresinin bitmesi halinde meydana gelebilecek zararların teminatını oluşturuyor. Örneğin, kiracının kira bedelini ödemeden çıkması veya demirbaşlara zarar verilmesi gibi durumlarda meydana gelen zararlar, kiracının ev sahibine ödediği depozito bedelinden karşılanıyor.
Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com